[SALAM TAKZIAH] Kisah Penderitaan Yang Dilalui Liyana Hingga Hembusan “Nafas Yang Terakhir”.

PESAKIT para tiroid, Nurliyana Abdul Raziff, 32, meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) hari ini.

Perkara terbabit disahkan oleh bapanya Muhammad Radzi, 55, yang memaklumkan anak sulungnya itu meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur, kira-kira jam 8.30 malam.

“Difahamkan tekanan darahnya menurun sebelum menghembus nafas terakhir.

“Kami masih menunggu proses bagi menuntut jenazah bagi urusan pengebumian dan selepas semuanya selesai mayat akan di bawa pulang ke rumah saya di Banting, Selangor,” katanya ketika dihubungi.

Pada 13 April lalu, Liyana menjalani pembedahan bagi membuang kelenjar para tiriod di bahagian lehernya.

Selepas pembedahan itu Liyana terpaksa di bedah sekali pada Selasa lalu bagi membuat saluran pernafasan selepas dilaporkan mengalami masalah pernafasan disebabkan kandungan karbon dioksida di dalam badannya tinggi.

Berita sebelumnya….

Doakan Liyana….

PESAKIT Para Tiroid, Nurliyana Abdul Raziff, 32, menjalani pembedahan bagi membuang ketumbuhan di bahagian lehernya di Hospital Kuala Lumpur (HKL), hari ini.

Suaminya, Mohd Taufiq Abdullah, 42, berkata, pembedahan dilakukan selepas doktor pakar dari Institut Urologi dan Nefrologi, HKL, mengesahkan keadaan kesihatannya stabil, 7 pagi tadi.

“Pembedahan dilakukan secara setempat di bahagian lehernya bagi membuang Para Tiroid dan dijangka akan mengembil masa selama empat jam.

“Saya dan keluarga berharap semuanya berjalan dengan lancar dan sedang menunggu proses ini selesai.

“Kami harap semua yang mengenali Liyana dapat mendoakan keselamatannya pada semasa menjalani pembedahan dan selamanya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Harian Metro sebelum ini melaporkan penderitaan Liyana yang disahkan menghidap Para Tiroid sejak 2016 menyebabkan tulang rahangnya membesar dan bahagian dalam mulut terkeluar serta turut menjejaskan penglihatan.

Berat badannya turut menyusut daripada 55 kilogram kepada 23 kilogram manakala ketinggiannya turut menurun daripada 1.5 meter kepada 1.3 meter.

Sebelum ini, doktor pakar tidak mengesyorkan Liyana menjalani pembedahan membuang ketumbuhan tiroid sebaliknya perlu mencari kaedah rawatan sesuai berikutan wanita itu menghidap masalah buah pinggang dan jantung.

Masalah kesihatan itu menyukarkan doktor pakar untuk menjalankan pembedahan kerana Liyana tidak boleh disuntik ubat bius atau diberikan ubat tidur berikutan keadaan jantungnya lemah.

Berita sebelumnya….

Liyana Bedah Esok….

Kuala Lumpur: Pesakit Para Tiroid, Nurliyana Abdul Raziff, 32, bakal menjalani pembedahan bagi membuang ketumbuhan di bahagian mulutnya di Hospital Kuala Lumpur (HKL), esok.

Suaminya, Mohd Taufiq Abdullah, 42, berkata, keputusan itu dibuat selepas dia bersama isteri dan ibu mentuanya berbincang dengan doktor pakar dari Institut Urologi dan Nefrologi, HKL, semalam.

“Doktor pakar memaklumkan risiko untuk pembedahan memang tinggi. Namun, hasil perbincangan dengan beberapa doktor pakar lain, mereka memutuskan untuk melakukan pembedahan setempat saja di bahagian mulut.

“Liyana sendiri bersetuju untuk melakukan pembedahan dan kami sekeluarga tiada halangan dengan keputusannya itu,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Mohd Taufiq berkata, isterinya kini ditempatkan di HKL bagi memastikan tahap kesihatannya berada dalam keadaan baik sebelum pembedahan dilakukan.

“Sekira badannya lemah, pihak hospital tidak dapat melakukan pembedahan dan terpaksa tunggu hingga kesihatannya kembali pulih.

“Saya berterima kasih kepada semua pihak yang membantu meringankan beban kami sekeluarga dan berharap Liyana dapat menjalani pembedahan dengan selamat,” katanya.

Harian Metro sebelum ini melaporkan penderitaan Liyana yang disahkan menghidap Para Tiroid sejak 2016 menyebabkan tulang rahangnya membesar dan bahagian dalam mulut terkeluar serta turut menjejaskan penglihatan.

Berat badannya turut menyusut daripada 55 kilogram kepada 23 kilogram manakala ketinggiannya turut menurun daripada 1.5 meter kepada 1.3 meter.

Sebelum ini, doktor pakar tidak mengesyorkan Liyana menjalani pembedahan membuang ketumbuhan tiroid sebaliknya perlu mencari kaedah rawatan sesuai berikutan wanita itu menghidap masalah buah pinggang dan jantung.

Masalah kesihatan itu menyukarkan doktor pakar untuk menjalankan pembedahan kerana Liyana tidak boleh disuntik ubat bius atau diberikan ubat tidur berikutan keadaan jantungnya lemah.

‘Saya tahu dari awal’

Kuala Lumpur: “Di saat dia (isteri) menderita akibat penyakit ini, saya perlu setia dan menjadi tulang belakangnya. Saya mahu dia terus bersemangat dan cekal menghadapi ujian hidup.

“Mungkin ini semua daripada Allah SWT untuk menguji keimanan hamba-Nya, selepas dia berikan saya hidayah memeluk Islam,” kata Mohd Taufiq Abdullah, 42, suami kepada pesakit Para Tiroid, Nurliyana Abdul Raziff, 32.

Ketabahan dan kesetiaan Mohd Taufiq menjaga Liyana sejak dua tahun lalu membuatkan ramai netizen kagum terhadap pengorbanan yang dilakukan selepas penderitaan isterinya itu disiarkan Harian Metro, kelmarin.

Mohd Taufiq berkata, sebelum mengambil keputusan melamar Nurliyana, isterinya itu sudah memaklumkan kepadanya mengenai masalah kesihatan dialami.

“Usia perkahwinan kami sekarang sembilan tahun. Kami berkenalan pada 2008 ketika bekerja di sebuah kilang sama di Nilai, Negeri Sembilan dan berkahwin pada 1 Januari 2011.

“Sebelum berkahwin Nurliyana beritahu saya dia ada masalah buah pinggang dan mula menjalani rawatan dialisis di Hospital Serdang sejak 2009 lagi. Tapi saya tetap terima Nurliyana dan sedia menjaganya,” katanya.

Dia yang berketurunan suku Kadazan, Sabah berkata, keputusan untuk bergelar lelaki Muslim dibuat selepas tertarik dengan keindahan ajaran agama Islam.

Katanya, apa yang dipelajari dalam Islam sepanjang bergelar lelaki Muslim menjadikan dirinya seorang yang lebih tabah dan cekal menempuh ujian.

“Apa yang kami tempuhi sekarang ini saya anggap sebagai takdir. Saya tetap bersyukur di sebalik kepayahan ini, syukur ramai yang tampil beri sokongan moral dan sumbangan bagi meringankan beban kami,” katanya.

LAPORAN Harian Metro, 4 April. FOTO NSTP
Harian Metro melaporkan penderitaan Nurliyana yang disahkan menghidap Para Tiroid sejak 2016. Kesengsaraan jelas terpapar pada wajahnya apabila tulang rahangnya kini membesar hingga menyebabkan mulut terkeluar dan turut menjejaskan penglihatan.

Malah, lebih memilukan berat badannya menyusut daripada 55 kilogram (kg) hingga kini hanya 23 kg, malah ketinggiannya turut menurun daripada 1.5 meter kepada 1.3 meter.

Bagaimanapun, setakat ini doktor pakar tidak mengesyorkan Nurliyana menjalani pembedahan membuang ketumbuhan tiroid kerana perlu mencari kaedah sesuai berikutan wanita itu menghidap masalah buah pinggang dan jantung.

Masalah kesihatan itu menyukarkan doktor pakar untuk menjalankan pembedahan kerana Nurliyana tidak boleh disuntik ubat bius atau diberikan ubat tidur berikutan keadaan jantungnya yang lemah.

‘Kami tempuh pelbagai ujian’

Kuala Lumpur: Keluarga pesakit para tiroid Nurliyana Abdul Raziff, 32, terguris dengan komen pemilik akaun Facebook (FB) Rafidah Abdullah mengenai pesakit itu yang kini masih kritikal selepas menjalani dua pembedahan.

Kelmarin, komen dimuat naik di akaun FB berkenaan tular di media sosial, namun apa yang tidak enak kenyataan itu menyebabkan timbulnya rasa kurang senang kerana seolah-olah menyalahkan pihak keluarga Nurliyana.

Bapa Nurliyana, Abdul Raziff Muhammad Radzi, 55, berkata, mereka sekeluarga menjaga wanita itu daripada kecil sehingga dewasa dan bersama-sama menempuh pelbagai ujian.

“Berikutan itu, kami amat kesal dengan komen berkenaan, jika boleh dapat laporan perubatan Nurliyana daripada pihak hospital, kenapa tidak hubungi kami, ia lebih elok sebelum buat sebarang kenyataan.

“Apa yang penting bagi kami sekarang adalah berikan yang terbaik buat Nurliyana yang kini kritikal. Sebelum ini saya dan menantu sedia dermakan buah pinggang tapi tidak disyorkan doktor kerana khuatir organ itu rosak akibat SLE atau lupus (masalah antibodi rendah),” katanya ketika ditemui di Hospital Kuala Lumpur di sini, semalam.

Abdul Raziff berkata, pihak keluarga berharap tidak ada lagi mana-mana pihak membuat sebarang kenyataan berunsur fitnah atau tidak berasas selepas ini.

LAPORAN Harian Metro, semalam.
“Kami juga cuba sedaya upaya untuk menuruti apa yang disarankan doktor selain meneruskan ikthiar mencari pakar yang boleh memberikan rawatan terbaik kepada Nurliyana,” katanya.

Menceritakan mengenai keadaan Nurliyana, Abdul Raziff berkata, anaknya masih dalam keadaan kritikal selepas menjalani pembedahan pada Jumaat dan Isnin lalu.

“Jantung Nurliyana masih lemah, namun bacaan karbon dioksida dalam tubuh sudah menurun, tapi belum mencapai tahap normal.

“Pembedahan membuang kelenjar para tiriod juga dianggap berjaya kerana bengkak sudah mula surut, memang nampak perbezaan berbanding sebelum ini,” katanya.

Credit to MyMetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*