99% Orang Tidak Tahu Manfaat “Buang Air Kecil” Semasa Mandi.

99% DARI KITA TIDAK TAHU RUPANYA BUANG AIR KECIL SEMASA MANDI MEMPUNYAI BANYAK MANFAAT AJAIB ! SELEPAS MEMBACA ARTIKEL INI MESTI RAMAI YANG FAHAM..

Adakah anda pernah malas ke dalam tandas sehingga buang air kecil semasa mandi? Ramai orang yang merasakan rawatan ini tidak begitu bersih, tetapi sebenarnya tidak kotor seperti yang anda fikirkan. Air kencing manusia mengandungi glukosa, asid amino, elektrolit dan tidak mengandungi bahan toksik berbahaya. Malah ada kelebihan untuk manusia loh. Terutamanya apabila kencing semasa mandi, yuk segera melihat faedah:

1. Melindungi alam sekitar

Apabila mengepang di dalam bilik mandi, anda menyimpan air dan juga mengurangkan penggunaan kertas tandas. Air segera mengalir air kencing dan ini sangat mudah.

2. Bersihkan luka

Urin segar boleh mencegah jangkitan. Sekiranya terdapat lepuh dan tidak terdapat kotak ubat, anda boleh mencuba kaedah ini.

3. Mengekalkan kulit

Urin boleh melegakan eksim. Di samping itu, air kencing juga mengandungi banyak urea. Banyak produk penjagaan yang mengandungi urea.

4. Antibakteria

Merendam kaki dengan air kencing boleh meredakan pelbagai penyakit kaki. Cuba beberapa minggu dan anda akan melihat hasilnya.

Kedengarannya menjijikkan, tetapi penggunaan air kencing sangat menggembirakan.

Via Kakitapau

Tips lain…

Setiap Kali Makan Pisang, Kenapa “Tali Kecil” Tu Kita Buang??? Pendedahan Doktor Ini Mengejutkan Ramai Orang.

Doktor DEDAHKAN RAHSIA Tali Kecil Yang Selalu Melekat Di Pisang.

Ramai yang selalu makan pisang akan sedar semasa kita kupas kulit pisang akan ada lapisan kulit kecil yang melekat seperti tali. Tanpa fikir panjang kita pun buang. tetapi ramai yang tak tahu apa sebenarnya tali kecil itu. Rupa-rupanya….

Pisang menpunyai sumber Pottasium yang menakjubkan dan diantara buah-buahan yang paling baik untuk dijadikan snek. Satu-satunya kelemahan kepada buah adalah helai kulit yang menjengkelkan yang sebenarnya dikenali sebagai ‘Phloem bundle’ yang anda boleh lihat apabila anda mengupas kulit pisang.

Tetapi, walaupun tali-tali kecil yang melekat itu bukanlah yang paling enak, mereka sebenarnya ia sangat penting dan kita tidak boleh menikmati pisang tanpanya, menurut Nicholas D. Gillitt, seorang akademik Amerika Syarikat yang memberikan sedikit petunjuk tentang rahsianya menurut laporan oleh Huffington Post.

Petunjuk tentang mengapa helaian serat tersebut sangat penting adalah disebabkan namanya. ‘Phloem bundle’ adalah salah satu daripada dua jenis tisu pengangkutan yang boleh terdapat pada semua tumbuh-tumbuhan, dan menggerakkan nutrien dan bahan-bahan lain kepada seluruh tumbuhan.

Dalam pisang, helai phloem adalah sebab mengapa semua nutrien dapat diagihkan ke seluruh buah yang membolehkannya berkembang menjadi buah yang kita nampak sekarang.

Nicholas D. Gillitt, yang merupakan naib presiden penyelidikan pemakanan dan pengarah di Institut Dole Nutrition menjelaskan kepada Huffington Post: ‘Phloem yang cukup diperlukan untuk mengagihkan nutrien ke seluruh tumbuhan.’

‘Phloem bundle’ boleh dimakan dan ia mempunyai nutrisi yang sama dengan pisang, menurut Dr Gillitt.
Malah, tali-tali itu mungkin mengandungi lebih banyak serat daripada buah-buahan lain, katanya.

Sumber:- DailyMail

sumber :orangkampungkita

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*