10 Perkara “Jahiliyah” Di Zaman Purba Yang Dianggap Perkara Biasa!!!

Dengan perkembangan teknologi dan kaedah penyelidikan baru, kita sering berkata kita seakan tahu segala-galanya tentang orang dahulu. Bagaimanapun, semakin banyak kita belajar tentang kehidupan seharian mereka, semakin banyak pengetahuan ini menjadi sangat mempesonakan kerana beberapa amalan orang dahulu kala dilihat terlalu aneh dengan pengetahuan yang kita ada pada hari ini.

Kami di sini mengumpulkan 10 fakta tentang orang purba yang akan benar-benar mengelirukan dan memukau anda dan membuat anda berkata “Wow!”

#1. Wanita menggunakan plumbum dan sulfur untuk mewarnakan rambut mereka.

Orang telah mewarnai rambut mereka sejak zaman purba. Namun mereka mempunyai pengetahuan yang kurang dalam bahan kimia. Sehinggakan kadang-kadang dapat memberikan kesan yang buruk kepada kesihatan mereka.

Terdapat orang purba juga menggunakan bahan-bahan berasaskan tumbuhan untuk mewarnakan rambut mereka, tetapi kesannya tidak bertahan lama. Orang Yunani dan Rom menggunakan pewarna rambut yang kekal (permanent) yang terdiri daripada bahan kimia yang berbeza termasuk belerang (sulphur).

Pada tahun 1700-an, orang Itali suka merendamkan rambut panjang mereka ke dalam cecair kimia untuk menjadikan warna rambut keemas-emasan. Banyak wanita Eropah menggunakan serbuk kunyit (saffron) dan belerang untuk mendapatkan penampilan yang hebat. Orang Afghanistan juga percaya bahawa warna rambut yang berbeza dapat menyembuhkan sakit kepala.

#2. Bola kaca (glass balls) dan getah tanah (ground rubber) digunakan sebagai implan payudara.

Sejak zaman purba, wanita telah menggunakan cara yang pelbagai untuk meningkatkan kecantikan mereka. Mereka akan melakukan apa sahaja demi memastikan mereka dapat tampil cantik. Begitu juga dengan payudara yang tidak terkecuali.

Sesetengah wanita meletakkan rawatan yang berasaskan tumbuhan atau “krim membesarkan payudara dengan buatan sendiri” untuk menjadikan payudara nampak lebih besar. Terdapat yang memilih untuk mengurut payudara dengan mengunakan minyak kelapa.

Walau bagaimanapun, pembedahan payudara pertama, hanya dilakukan pada tahun 1895 oleh Vincenz Czerny. Doktor telah menggunakan bahan yang berbeza untuk membesarkan payudara wanita termasukk: gading (ivory), bola kaca (glass balls), getah tanah (ground rubber), dan pengisi (filler) lain.

#3. Sisa kumbahan haiwan yang digunakan dalam rawatan perubatan.

Ia mungkin dengar macam mengelikan, tetapi ia adalah fakta: orang purba menggunakan najis haiwan untuk menyembuhkan dan merawat penyakit yang berbeza.

Sebagai contoh, wanita di Greece Purba percaya bahawa sisa kumbahan buaya boleh digunakan sebagai alat kontraseptif (contraceptive) yang kuat dan dimasukkan ke dalam alat kemaluan mereka.

Di Mesir purba, pahlawan menggunakan sisa kumbahan haiwan untuk merawat luka mereka. Sisa kumbahan kambing biri-biri digunakan dalam ubat-ubatan rakyat Scotland dalam merawat cacar, dan sisa kumbahan babi pula digunakan dalam menghentikan pendarahan hidung.

Nasihat ringkas: jangan cuba salah satu dari ini.

#4. Doktor menggali lubang di kepala orang untuk membebaskan roh jahat.

Para doktor mempunyai perasaan ingin tahu yang tinggi terhadap tubuh badan manusia dan cuba mengunakan beberapa kaedah untuk menyembuhkan banyak penyakit. Trepanasi (mengerudi lubang) adalah satu daripada kaedah yang digunakan.

Doktor percaya mereka boleh menyembuhkan penyakit seperti sawan, sakit kepala, dan jangkitan. Mereka menganggap bahawa penyakit yang berbeza disebabkan oleh roh jahat yang terperangkap di dalam kepala manusia, dan oleh itu mereka menggali lubang untuk membiarkan roh itu keluar.

Nasib baik, amalan ini telah hampir sepenuhnya tidak digunakan pada akhir Abad Pertengahan. Penyelidikan menyeluruh beberapa tengkorak yang ditemui menunjukkan bahawa sesetengah pesakit bahkan berjaya bertahan selepas menjalani kaedah rawatan yang melampau ini.

#5. Wanita tidak dibenarkan menangis di majlis pengebumian.

Pengebumian biasa yang dilakukan di Rom Purba bermula dengan perarakan dengan berjalan di atas jalan lalu lintas. Saudara-saudara akan menangis mengikuti perarakan itu. Semakin ramai orang yang menghadiri pengebumian, menunjukkan tahap penghormatan seseorang itu.

Kadang-kadang keluarga akan mengupah wanita yang akan menangis untuk menarik perhatian orang ramai. Untuk membuat kesedihan mereka nampak boleh dipercayai, wanita akan menggaru pipi mereka sehingga berdarah dan mencabut rambut mereka.

Kemudian, tradisi ini dianggap terlalu melampau dan negatif. Orang tidak dibenarkan mengupah orang profesional untuk menangis kerana “perbuatan ini mencetuskan emosi yang kuat dan tidak sesuai dengan idea kehidupan yang tenang.

#6. Seorang ayah dibenarkan membunuh kekasih gelap anaknya.

Bapa mempunyai pengaruh yang sangat kuat terhadap seluruh keluarganya dan terutamanya pada anak perempuan mereka yang belum berkahwin. Malah, mereka mempunyai hak untuk memilih suami yang baik untuk anak perempuan mereka.

Peraturan untuk mengahwini anak seseorang adalah sangat ketat, dan seorang anak perempuan tidak mempunyai hak untuk melakukan hubungan intim dengan sesiapa sebelum perkahwinannya.

Seorang bapa mempunyai hak secara undang-undang untuk membunuh kekasih anaknya jika dia menangkap mereka melakukan perzinaan. Sekiranya dia hanya membunuh tanpa sebab yang munasabah, dia boleh didakwa dengan pembunuhan.

#7. Di Rom Purba, seorang ayah boleh menjual anak lelakinya kepada perhambaan. Tetapi hanya sebanyak tiga kali.

Ayah adalah seorang ketua keluarga dan memiliki kuasa mutlak ke atas isterinya, anak-anak, dan rumah tangga. Bapa juga berhak membuat keputusan sama ada untuk menjaga bayi yang baru dilahirkan dalam keluarga atau tidak.

Bapa diberi hak untuk menjual anak-anak mereka menjadi perhambaan. Sekiranya orang yang membeli “hamba” tidak lagi memerlukannya, anak itu akan kembali ke rumah ayahnya. Walau bagaimanapun, ayah hanya boleh menjual kepada perhambaan sebanyak 3 kali, jika tidak, dia dianggap sebagai ibu bapa yang buruk. Dia juga boleh membunuh ahli keluarga.

#8. Doktor mengunakan bawang putih sebagai ujian kehamilan.

Kekurangan pengetahuan perubatan secara terperinci dalam anatomi tidak membenarkan doktor mengatakan dengan pasti mengapa sesetengah wanita boleh hamil dan yang lain tidak dapat.

Walau bagaimanapun, mereka menggunakan beberapa kaedah semulajadi untuk menguji kehamilan seseorang wanita.

Pada 1350 SM, seorang wanita dinasihatkan supaya melembabkan biji gandum dengan air kencing. Jika benih tumbuh, maka ianya bermaksud dia hamil. Satu lagi cara untuk melakukan ujian kehamilan adalah dengan meletakkan cengkeh bawang putih atau bawang dalam alat kemaluan wanita tersebut.

Keesokan harinya, seorang doktor akan mencium nafas wanita itu dan akan menentukan sama ada wanita itu hamil atau tidak jika dia dapat merasakan aroma bawang putih pada nafasnya. Syukurlah sudah mempunyai ubat moden sekarang!

#9. Di Mesir Purba, orang akan mencukur kening mereka sebagai tanda meratapi kematian kucing mereka.

Manusia ketika di zaman Mesir Purba sering menyembah kucing sebagai haiwan kegemaran mereka. Malahan mereka percaya bahawa kucing membawa nasib baik kepada keluarga yang mereka tinggal bersama.

Bastet, dewi rumah, kucing, dan kesuburan, digambarkan sebagai kucing atau sebagai wanita dengan kepala kucing. Kucing adalah haiwan suci, dan sesiapa yang mencederakan mereka boleh dihukum mati.

Keluarga Mesir purba akan meratapi kematian kucing dengan mencukur kening mereka. Tubuh kucing itu diawetkan dengan kayu yang dipahat, dan mummy kucing kecil diletakkan di dalam makam keluarga atau di tanah perkuburan kucing.

Fakta menarik: Alexander the Great, Julius Caesar, Genghis Khan, Napoleon, dan Hitler menderita akibat penyakit ailurophobia iaitu ketakutan terhadap kucing.

#10. Terdapat tandas awam ketika di zaman Rom Purba.

Orang-orang di Rom Purba ini menggunakan semua cara yang mungkin untuk menjaga kebersihan diri mereka. Mereka kerap mandi, menggunakan pembersih kulit dan juga span tandas. Mereka mempunyai tandas awam mereka sendiri.

Walau bagaimanapun, hanya beberapa orang kaya mampu mandi di tandas peribadi di rumah mereka.

95% penduduk lain menggunakan tandas awam yang dibuat dari barisan batu besar atau kayu dengan lubang untuk meletakkan kaki. Air yang digunakan dari tandas akan mengalir ke dalam sistem kumbahan.

Selama berabad-abad, orang telah banyak berubah. Sekarang kita tidak dapat membayangkan hidup seperti orang dahulu kala. Apa fakta yang paling mengagumkan anda? Adakah anda boleh mengaplikasikan cara hidup mereka untuk kehidupan hari ini? atau adakah ia menjadi terlalu pelik untuk anda? Kongsikan idea anda di dalam ruang komen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*