Pokya ‘Gedebe’ Kembali Dengan “Pokya Congcodei Raya”.

KUALA LUMPUR – Selepas mencipta kejayaan luar biasa menerusi karya ‘Pokya Cong Codei’ arahan dan lakonannya sendiri, aktor versatil Sabri Yunus kini sedang menyiapkan sambungan telefilem berkenaan, ‘Pokya Cong Codei Raya’.

Sesuai dengan jodolnya, telefilem itu adalah untuk tontonan pada Hari Raya Aidilfitri akan datang.

Mengakui watak ‘Pok Ya’ sebagai satu jenama baharunya dalam industri seni, anak jati Kelantan berusia 57 tahun itu berkata telefilem berkenaan masih mengekalkan dirinya sebagai Pok Ya, selaku teraju utama.

Pok Ya sebenarnya adalah seorang penghulu gedebe, yang dalam dialek Kelantan bermakna samseng.

Beliau berkata, Pok Ya Cong Codei Raya mengisahkan persiapan Pok Ya bagi meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga selepas ditinggalkan isteri muda seperti diceritakan pada telefilem pertama.

“Ia juga menceritakan Pok Ya kembali kepada pangkuan isteri-isteri dan anak-anak yang diabaikannya sebelum itu.

‘’Isteri-isteri dan anak-anak Pok Ya ini adalah watak baharu yang akan diperkenalkan dan saya sudah mengenal pasti beberapa ‘anak Kelantan’ untuk melakonkannya,” katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu ‘Nine11’ terbitan Bernama News Channel di sini hari ini.

‘Pok Ya Cong Codei’ yang ditayangkan 20 Januari lalu turut menampilkan lakonan mantap Mustapha Kamal, Uqasha Senrose dan Fikri Ibrahim, dengan mengisahkan perjalanan Pok Ya ke ibu kota untuk mencari anak perempuan seorang Datuk yang kononnya dilarikan penculik.

Selain jalan cerita menarik, telefilem itu menjadi tular disebabkan oleh nama Hotel Concorde yang dieja dan disebut oleh Pok Ya sebagai ‘Cong Codei’ sehingga menjadi ikutan penonton dan trending di laman sosial.

Sabri berkata antara barisan pelakon yang dijangka turut muncul dalam Pak Ya Cong Codei Raya adalah pelakon jelita Sasqia Dahuri (Nurlisasqia Ahmad Dahuri), pelawak Issey (Fazlisham Mat Hussin) dan aktor karismatik Wan Hanafi Su.

Tambahnya, telefilem itu masih mengekalkan latar lokasi di sekitar Kelantan dan Temerloh, Pahang.

Dalam pada itu, Sabri secara peribadi mengakui terkejut dengan sambutan luar jangkaan terhadap karyanya itu ketika mula ditayangkan di kaca televisyen.

“Kejayaan telefilem ini menaikkan semangat untuk terus berkarya dan semestinya sebagai seorang anak seni saya mempunyai keinginan melakonkan pelbagai lagi watak serta mengetengahkan variasi karya dalam dunia seni,” katanya. – BERNAMA

Memahami Pok Ya Cong Codei & Realiti Sabri Yunus

FILEM dan drama aksi gengster di Malaysia sebelum ini hanyalah penyalinan semula daripada trend filem-filem aksi jenayah popular.
Apabila filem Ong Bak (Thailand) dan sekuelnya meletup di pasaran serantau dan dunia, serta dimomokkan pula dengan trilogi filem My Wife Is A Gangster (Korea Selatan) yang turut memecah panggung – ia membina ruang kreatif mudah dan disalin semula oleh pembikin filem tempatan.

Ini penyalinan lesen kreatif yang stereotaip. Satu fenomena biasa di seluruh dunia. Di mana, filem yang meletup di pawagam akan disalin semula temanya oleh pembikin filem sejagat.

Dalam kes Pok Ya Cong Codei, Sabri Yunus selaku pengarah, penulis skrip dan pelakon, tidak terikat dengan kreativiti penyalinan semula trend layar perak atau telefilem.

Realitinya, secara lisan, kisah watak Pok Ya ini telah lama diperbualkan oleh Sabri. Ia antara puluhan cerita lisan Sabri ketika mengisi perbualan kelakar sambil minum teh di warung dengan teman-teman.

Pok Ya satu penyalinan telefilem bersumberkan realiti. Sabri membesar di Kelantan dengan usia remajanya dipenuhi pengalaman melihat dan bergaul dekat dengan watak-watak gedebe.

Sama ada di Golok atau Rantau Panjang, malah, sampai ke Pattani dan Bangkok. Sabri adalah kolektor yang simpan pelbagai watak yang merakyat. Ia kesan pergaulan luas dirinya sejak awal remaja sampailah sekarang.

Pok Ya adalah wajah gedebe yang sering ditemui dalam dunia samseng Melayu. Orang yang ada reputasi bantu menyelesaikan masalah orang. Ini reputasi mesti ada pada tiap individu yang mahu jadi titik pusat kartel gedebe.

Kuasa gedebe ini berpaksikan kepada keupayaan individu dalam usaha menyelesaikan masalah atau konflik di kalangan masyarakat membumi. Pok Ya ialah watak prominan seorang gedebe Pantai Timur.

Bertambah lagi dengan pengaruh geografi Kelantan yang bersempadan dengan Selatan Thai yang bergolak. Di garis sempadan antarabangsa yang menyatukan satu bangsa tapi di dua negara.

Pelbagai urusan perniagaan memerlukan titik pusat dikawal oleh gedebe yang memiliki dua kriteria utama untuk mencipta pengaruh sesama mereka.

Pertama: Keupayaan berkomunikasi dan menguruskan rundingan sulit pelbagai hala yang membabitkan segala macam urusan sosial.

Kedua: Bijak dalam menyusun kombinasi ketika bertindak. Kaedah berfikir dan berinteraksi mesti berdasarkan persekitaran jenis orang yang terlibat dalam perundingan.

Pada era migrasi orang Kelantan ke Kuala Lumpur, pembentukan kepimpinan di kalangan perantau Kelantan di ibu kota juga memiliki hierarki begini.

Malah, ia juga wujud di kalangan masyarakat perantau Kedah di Kuala Lumpur. Pada era migrasi berkembang pada dekad tujuh puluhan dan lapan puluhan, sistem sosial anak rantau didokong kaedah kepimpinan gedebe.

Pok Ya tidak diciptakan hanya pada satu malam dalam kepala Sabri. Pok Ya adalah kombinasi pelbagai watak gedebe yang punya reputasi dalam masyarakat.

Ia hasil penyalinan realiti Sabri, berdasarkan pengalaman pergaulannya ketika usia remaja di Kelantan. Seterusnya, dimatangkan oleh usia dewasanya di Kuala Lumpur.

Satu masa dulu, di Chow Kit, sistem sosial anak rantau Kelantan dan Kedah dibentuk oleh hierarki sosial begini. Kedua-dua negeri memiliki jumlah perantau yang besar di Kuala Lumpur.

Adalah satu lumrah, di Pasar Chow Kit, di Jalan Haji Taib, di Masjid India, di Pasar Borong Selayang, tempat utama perantau cari rezeki, watak legenda seperti Pok Ya sangat prominan dalam sistem sosial tidak bertulis ini.

Pok Ya Cong Codei menjadi menarik kerana Sabri menyalinnya dengan kesedaran untuk menjadikan watak ini berjaya sebagai sebuah telefilem.

Selain itu, ia meletakkan tahap karektor ini sebagai boleh diterima penonton pelbagai latar belakang, Sabri turut membinanya dengan kesedaran tambahan.

Apa? Ia mesti boleh diluluskan stesen penyiaran. Ia mesti diluluskan Lembaga Penapis Filem dan tidak berkonfrantasi dengan pihak polis.

Sabri memang pakar menyalin semula realiti rakyat bawahan. Dia patut diberi peluang untuk menyalin semula begitu banyak watak-watak lain yang merakyat dalam kepalanya.

Contohnya Pak Mail Kuda. Pecah perut mendengarnya!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*