Stacy Harap Tuah Lagu Ciptaan Hael “Menjadi” Untuk Dirinya. Adakah Sekali Lagi Kita Bakal “Jampi”???

SEBELUM ini, karya ciptaan Hael Husaini dan rakan komposernya, Ezra Kong berjaya melancarkan karier beberapa penyanyi baharu dalam industri seperti Nabila Razali, Amira Othman.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Hael turut mengakui bahawa ramai penyanyi memintanya untuk menggubah lagu apatah lagi selepas Hael berjaya menjuarai Anugerah Juara Lagu ke-32 (AJL32) bulan lalu.

Baca: Jadual Padat, Hael Terpaksa Tolak Permintaan
Namun, dia terpaksa menolak permintaan tersebut kerana mahukan lagu yang dihasilkannya mempunyai kualiti selain pada waktu sama pula turut menghadapi kekangan masa.

Hael turut mengesahkan dia telah menggubah lagu untuk beberapa artis sebelum ini dan antara penyanyi yang bekerjasama dengannya adalah Stacy Anam.

Selepas menyaksikan lagu ciptaan Hael dan Ezra berjaya mendapat tempat di hati pendengar, Stacy berharap dia turut mendapat tuah sama melalui single terbaharunya berjudul Raja yang akan dilancarkan pada bulan hadapan.

Jelas Stacy yang juga merupakan isteri kepada penyanyi Akim Ahmad, dia sudah pun merakam lagu ciptaan gandingan komposer itu baru-baru ini.

“Sebenarnya lagu Raja sudah diterima sebelum pertandingan AJL 32 lagi, namun berikutan dua komposer terbabit sibuk, proses rakaman terbantut. Namun, baru-baru ini ia dapat dirakamkan juga.

“Insya-Allah, kalau tiada aral, single baharu saya akan mula dipromosikan pada bulan depan. Saya sendiri sangat berharap ia dapat dimainkan di radio dengan segera,” katanya dipetik portal BH Online.

Tambah ibu kepada Bella dan Eshaal itu, lagu berkenaan jika mengikut perancangan akan dilancarkan serentak dengan video muziknya tidak lama lagi.

Seperti identiti yang telah sinonim dengan Stacy, dia menyifatkan bahawa sekali lagi mempertaruhkan irama rancak namun mempunyai perbezaan dengan lagu-lagunya sebelum ini.

“Begitupun, ia boleh dikatakan berbeza daripada lagu pernah saya rakam sebelum ini kerana Raja lebih bersifat ‘heavy dance‘. Apa yang pasti, saya seronok dapat bekerjasama dengan Hael.

“Dia sendiri seorang penyanyi. Jadi, apabila kami bertemu ketika sesi rakaman dilakukan, banyak cerita dan idea yang dikongsi,” kata Stacy yang pernah menjuarai Akademi Fantasia musim ke-6 itu.

Mengulas mengenai peluang diterimanya untuk melakukan persembahan pembukaan pada AJL32 yang lalu itu, Stacy berkata dia menganggap jemputan tersebut sebagai suatu penghargaan yang besar buat dirinya.

Pada malam anugerah berprestij itu, Stacy mempersembahkan lagunya secara medley iaitu lagu Aku Stacy, Bosan dan juga Pakai Buang yang mendapat pujian ramai.

“Kesempatan menjayakan persembahan pembukaan tempoh hari boleh dikatakan sebagai satu kejayaan dan penghargaan besar buat saya.

“Bagi saya, AJL sememangnya pentas yang jadi rebutan ramai penyanyi. Saya sendiri berterima kasih kepada TV3 atas peluang ini, termasuk pengalaman tujuh kali berentap di pentas akhir pertandingan terbabit,” ujarnya.

Jelas Stacy, pengalaman berentap di anugerah itu sebelum ini juga merupakan satu kejayaan buatnya walaupun tidak pernah menggapai kemenangan.

Stacy mula menggegarkan pentas AJL pada tahun 2009 menerusi lagu Aku Stacy sebelum bertanding enam kali lagi menerusi lagu Pakai Buang, Jahat, Pelangi Senja, Bosan, Gilalah dan Not For Sale.

Credit to Mynewshub.cc

Jadual Padat, Hael Terpaksa Tolak Permintaan

DEK kerana fenomena lagu Jampi dan lagu dendangan Nabila Razali berjudul Pematah Hati, lagu gubahan Hael Husaini laris bak pisang goreng panas.
Menurut Hael yang masih segar dengan kejayaan di Anugerah Juara Lagu ke-32 (AJL32) tempoh hari, dia terpaksa menolak permintaan beberapa artis yang mahu menyanyikan lagu ciptaannya.

Hael juga mengakui bahawa sejak memenangi trofi AJL itu, semakin ramai yang datang kepadanya meminta lagu, namun tidak semua permintaan dapat dipenuhinya oleh kerana jadual kerjanya yang terlalu padat.

Jelas Hael, dia tidak sesekali memilih artis untuk memberikan lagunya, namun dia memerlukan sedikit masa untuk memastikan lagu ciptaaannya itu mengikut karakter penyanyi berkenaan.

“Secara jujurnya memang ada permintaan buat lagu saya terpaksa tolak kerana tidak mahu tergesa-gesa dan gelojoh untuk menghasilkan sesuatu karya.

“Jadi jika ada yang mahu dalam tempoh masa cepat saya terpaksa tolak. Seperti lagu Ayda Jebat dan Stacy yang bakal dilancarkan tidak lama lagi itu pun dibuat dari tahun lepas,” katanya memetik portal mStar Online.

Menurut Hael, dia berbuat demikian bukan kerana mahu demand atau hendak mengenakan bayaran tinggi, tetapi bagi mengelakkan mereka ternanti-nanti.

Oleh itu, Hael akan menolak permintaan pihak yang mahu sesuatu lagu itu disiapkan secepat mungkin kerana tidak mahu hasil lagu yang dikeluarkan kelak tidak seperti yang diharapkan.

Kata Hael, setiap lagu yang diciptanya mengikut suara dan karakter nyanyian penyanyi itu sendiri, dan tidak menyimpan lagu terbaik khas untuk dirinya atau pun mana-mana penyanyi istimewa.

“Saya tidak simpan lagu yang baik untuk diri sendiri, semua yang saya buat mengikut suara artis itu sendiri. Lagu Dia sesuai dengan vokal Dayang Nurfaizah, Nisan Cinta untuk Siti Nordiana dan Jaclyn Victor, manakala Pematah Hati memang khas untuk Nabila Razali.

“Tak mungkin saya nyanyi lagu ‘Cumi-Cumi’ sebab tidak sesuai pula,” jelasnya.

Mengulas mengenai perkembangan terkininya, Hael berkata dia kini sedang menyiapkan lagu istimewa untuk nyanyian penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza.

“Saya sudah lama simpan hasrat untuk buat lagu untuk beliau dan baru sekarang ada rezeki itu. Tapi masih lagi dalam proses dan ambil masa sedikit.

“Namun, saya tidak berkecil hati andai lagu yang saya buat itu tidak menepati citarasa beliau dan ditolak kerana ia adalah lumrah bagi semua komposer,” ujarnya.

Hael ditemui pada Malam Penghargaan Jampi bersempena dengan kemenangannya pada malam AJL32 di Ruang, Shah Alam, Selangor, Jumaat lalu.

Lagu ciptaannya bersama Ezra Kong itu berjaya muncul juara pada malam pertandingan tersebut yang berlangsung pada 11 Februari lalu.

Majlis penghargaan tersebut dihadiri lebih 100 orang tetamu yang terdiri daripada pihak media, rakan artis dan peminat Hael yang dikenali sebagai Haelers.

Antara rakan artis yang turut hadir adalah Nabila Razali, Ara Johari, Wany Hasrita, Amylea Azizan dan juga Ismail Izzani.

Credit to Mynewshub.cc

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*