4 “SYARAT” Jika Mahu Allah Terima TAUBAT Kita.. No. 4 Tu Yang Selalu Kita Lakukan Dan Sukar Untuk Diperbetulkan.

Kata taubat mengandung makna yang sangat besar. Dimana seorang yang selama ini tenggelam dalam dosa lalu memutuskan untuk berhijrah menjadi pribadi yang lebih baik. Kata taubat, bukan sekedar lisan kemudian kembali melakukan dosa yang sama. Namun keistiqomahan seseorang dalam berhijrah benar-benar diuji.

“Dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Rabbmu dan bertaubat kepada-Nya.” ( QS Hud: 30)

Ayat di atas telah cukup menegaskan betapa Allah SWT menginginkan kita segera bertaubat. Dan yang tak kalah penting, kita harus mengetahui syarat-syarat taubat yang diterima. Sebab, bila kita bertaubat dengan cara yang salah tentu hasilnya pun tak maksimal.

Para ulama telah menjelaskan syarat-syarat taubat berdasarkan Al-Quran dan Sunnah, yaitu sebagai berikut:

1. Segera menghentikan dosa hanya karena Allah.

Maksudnya adalah jika kita ingin bertaubat , tentu kita harus berhenti melakukan dosa-dosa dan itu dilakukan hanya karena Allah, bukan karena yang lainnya. Sebagai contoh, orang yang berhenti meminum khamr karena tidak memiliki uang lagi untuk membelinya. Ini tak bisa disebut bertaubat sebab dia berhenti hanya karena tak memiliki uang lagi.

2. Menyesali dosa yang lalu.

Dalam sebuah hadist dikatakan “Penyesalan adalah taubat.” ( HR. Ahmad dan Ibnu Majah; Shahih Al-Jami 6802). Dengan kata lain, taubat adalah penyesalan itu sendiri. Itulah sebabnya, jika ingin merubah diri kita harus senantiasa bermuhasabah. Gunanya untuk mengingat dosa yang kita lakukan dan berusaha untuk tak melakukan lagi. Tetapi yang harus diingat, menyesali doa yang lalu bukan berarti kita bisa melakukan dosa lainnya.

3. Istiqomah untuk berhijrah

Point ketiga ini penting dan banyak orang yang gagal di sini. Istiqomah untuk berhijrah maksudnya adalah kita harus mampu mempertahankan hijrah yang telah kita lakukan, jangan sampai terperangkap dan kembali lagi seperti sebelumnya. Caranya bisa dengan berteman dengan orang shalih yang insya Allah selalu mendorong kita untuk istiqamah.

4. Mengembalikan hak-hak orang yang sebelumnya kita zalimi

Ini penting. Misalnya, seorang yang pernah menyakiti hati orang lain, maka sudah seharusnya dia meminta maaf kepada orang itu agar taubatnya bisa sempurna. Atau contoh lain, membayarkan zakat tahun lalu yang belum dibayarkan karena Allah, karena zakat merupakan haknya orang lain.

Seorang hamba hendaknya segera menuju taubat , sebab menunda taubat itu sendiri adalah dosa. Dia hendaknya memiliki rasa takut bahwa taubatnya tidak sempurna karena suatu hal dan dia tidak boleh beranggapan bahwa taubatnya telah diterima. Sebab hal ini hanya akan menimbulkan rasa sombong. Sementara Allah sangat membenci orang yang sombong. “… dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri.” (QS Luqman: 18).

Sumber : https://wahidnews.com

Inilah Kebaikan Memiliki dan Menyimpan Janggut

Memang macho apabila lelaki berjambang. Tambah pula kajian saintifik banyak menemui manfaat kesihatan disebalik menyimpan simbol kelelakian itu.

Namun, antara kritikan yang sering diterima oleh lelaki apabila menyimpan jambang atau janggut ialah nampak kusut. serabut, tidak terurus, tidak ada duit hendak beli alat pencukur, macam pak Arab, mat Pakistan, nampak alim dan bermacam-macam lagi.

Sebuah kajian dari University of Southern Queensland, Australia yang diterbitkan dalam Jurnal Radiation Protection Dosimetry, menunjukkan bahawa janggut atau jambang mampu memberi perlindungan sebanyak 90 hingga 95 peratus pada wajah daripada sinaran UV yang boleh menyebabkan kanser kulit.

Hasil kajian itu diperolehi selepas para penyelidik melakukan eksperimen menggunakan teknik dosimetri, iaitu mengukur jumlah penyerapan cahaya matahari dalam masa ditetapkan.

Hasil keputusan menunjukkan, bahagian muka yang dilindungi oleh rerambut, baik janggut, misai mahupun jambang didapati kurang terdedah kepada sinaran UV berbahaya berbanding dengan kawasan tidak berbulu. Oleh itu, semakin tebal dan panjang janggut, ia semakin baik kepada penyimpannya.

Dan jangan tidak tahu, kelebatan janggut sangat bermanfaat dalam mengekalkan kelembapan wajah lelaki.

Menurut seorang pakar dermatologi dari London, Dr. Nick Lowe, lelaki dengan imej berjanggut dan berjambang tidak perlu khuatir tentang kulit kering. Ini kerana dibahagian kulit berbulu terdapat kalenjer sebaceous, yang fungsinya merembeskan bahan berminyak, dikenali sebagai sebum.

Kehadiran sebum mampu memberi kelembapan muka sepanjang hari, seterusnya dapat memanjangkan sel-sel kulit supaya tidak cepat tua.

Manfaat memelihara janggut rupanya bukan sekadar tertumpu pada luaran kulit tetapi turut mempengaruhi kesihatan dalaman lelaki.

Fakta ini turut diakui oleh pakar perunding pernafasan di Klinik London, Dr. Felix Chua. Menurutnya, rerambut boleh bertindak sebagai penapis dan menghentikan habuk daripada memasuki saluran pernafasan. Dengan itu, gejala asma dapat dikurangkan dikalangan lelaki berjanggut.

Satu lagi penemuan saintifik yang sangat luar biasa mengenai kebaikan janggut ialah, ia berupaya meningkatkan kesuburan lelaki.

Daripada kajian saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat, berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron.

Dengan janggut ini juga, ia bukan sahaja boleh meningkatkan kesuburan lelaki, malah mampu merangsang dan menstabilkan kitaran haid dan menggalakkan pertumbuhan telur wanita.

Bagaimana pula caranya? Hanya menerusi sentuhan dengan isteri anda!

Jadi, bagi mereka yang belum dikurniakan anak kerana ada masalah kesuburan misalnya, adalah sangat digalakkan para isteri membelai dan menyentuh janggut atau jambang suami dengan penuh kasih sayang.

Kajian terhadap janggut ini menyerlahkan lagi bukti saintifik tentang sunnah yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW sejak 1,400 tahun dahulu.

Ajaran itu dijelaskan dalam satu hadis sahih dari Ibnu Umar r.a. bahawa Nabi bersabda, “Hendaklah kamu berbeza dengan orang-orang Musyrikin; kerana itu peliharalah janggut dan potonglah misai.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Berdasarkan hadis ini, jelaslah menyimpan dan memelihara janggut merupakan amalan yang tidak pernah ditinggalkan oleh semua nabi dan para sahabat terdahulu.

Saranan Nabi ini bertujuan supaya umatnya tidak sama dalam beberapa hal dengan orang musyrikin dan ahli kitab, yahudi serta nasrani.

Dengan imej sedemikian juga, ia jelas dapat membezakan antara lelaki dan wanita kerana Islam melarang kaum Adam menyerupai kaum Hawa, begitu juga sebaliknya.

Jadi, jangan malu dikatakan tidak kacak atau tua daripada usia dengan imej berjanggut. Serlahkan simbol kelelakian anda. Disamping nampak segak bergaya, anda telah melaksanakan sunnah Nabi.

Jangan perleceh dan mengejek mereka yang sedang menunaikan perintah Allah dan Rasul.

Anda bila lagi?

Credit to kifarahmedia.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*